搜索
熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 9793|回復: 4

應該唔應該讀心理學

窮鬼

應該唔應該讀心理學
每年放榜好多師弟師妹都會問揀心理學好唔好! 年中都亦唔少人問小編係咪有讀心術呢個技能...又或者問小編係咪做緊心理醫生
我相信大家都有好多疑問所以小編都係到分行享一下讀心理學既心路歷程....
——————————————-
1) 讀心理學會識讀心術?
其實心理學係一門社會科學系,主要透過學習不同的理論去了解同分析人的行為...例如有社會心理學、生物心理學、兒童心理學、研究方法等等。但當中係冇一科關於讀心術,我地最多都係靠你表情而推斷出你當刻的情緒反應...但絕對做唔到知你心中所想所思...
所以我相信無一個心理學畢業生出來會識得呢個技能

2)讀完心理學可以做心理醫生?
一般而言畢業之後大部分都會係各大院校到做research assistant /係其他ngo 到做pw.....如果單係讀完個心理學位課程其實係相對地難搵工!必須要再修讀碩士課程!不少同學一開始都會以臨床心理學/教育心理學為目標....但事實上呢2科門檻都十分泛高!一年只會收10幾個學生...而除左本地的學生要競爭之外,仲有外國的學生都會加入呢個行列!所以不少人都會轉讀msw (社工),而小編身邊不少的同學都中途轉科或者轉行!有一部分的人會轉去hr或者從事保險業。

⭐️⭐️⭐️而香港是沒有心理醫生,臨床心理學家是不能開藥,只可以提供心理治療!而得精神科醫生可以提供處方藥物....

3)讀心理學有咩要注意?
如果因為錢景的朋友仔真係要三思,因為最後入得到cp的人真係唔多!
另外,如果想讀心理學的朋友都要注意⚠️ 讀psy必須要睇好多好多journal paper 同做research , 如果唔鐘意 statistic ,你日後一定會讀得好痛苦
——————————————
如果大家對於呢一科有任何疑問都可以pm小編
—————————————
再思社區健康組織
性健康諮詢;
免費、不記名、保密、
愛滋病毒/梅毒快速測試
電話: 3188 9024
whatsapp: 5409 2569
Wechat: choicecare
IG: choicecare

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?立即註冊

窮鬼

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?立即註冊

请看x.co/bdd(网址) 肺炎,浩劫背后的惊天黑幕!看海外真实报道...... git.io/haaaa (网址)  發表於 2020-7-29 00:41
回復

窮鬼

Manor shadow prey firefly robin ra gleeson dick deadshot shade oracle jason joker blue lantern harvey pit elongated ra abdullah gordon nigma rupert harlequin atkins grundy grundy, barbara hatter cluemaster.
回復

窮鬼

QQ 1080 25336 出 售兼职信息。少妇,学生妹  良家,性息  服务给力,安全可靠

QQ 1080 25336 出 售兼职信息。少妇,学生妹  良家,性息  服务给力,安全可靠

回復