WinnieKayee@FB 發表於 2016-3-20 20:06:36

我的皮膚問題醫返好la~~

暗瘡真係好煩, 我諗好多sisters 都有同我同樣的苦惱 ~'~
:dizzy: 多年來用盡不同的辦法嘗試根治......
細過時無皮膚問題, 但大大下就愈來愈嚴重, 轉天氣, 空氣差D, 就濕疹發作, 皮膚敏感....:'(
出來社會做野後, 工作壓力大, 皮膚更加係一發不可以收拾.... :funk: 暗瘡, 皮膚敏感, 甚至頸背都有牛皮癣

中醫轉了7個, 每個都飲了一段時間都未見有好轉, 有D話我熱底要飲涼野, 有d 話我寒底唔食得涼野
西醫食過消炎藥, 打過消炎針, 都無進展:'(
本身超抗拒食A 酸, 但因為無辦法最後連A 酸都食左半年, 皮膚明顯變乾,薄,白左, 係少出左痘痘, 但停藥後靚左2-3個月後又復發:curse:
試了好多民間偏方, 米水, 莞茜水, 菊花水洗面, 薯仔泥, 綠豆泥, 白朮珍珠粉, 蘆薈, 酸乳酪麵粉敷面 :( 都唔work
:Q 蝦, 蟹, 牛, 羊, 鴨, 鵝, 芒果, 芋頭, 菠蘿, 煎炸的食物, 所有話會毒, 濕熱, 熱氣的食物都介左多年
再豪花錢D 美容院都去過....最後重因為試用太多不同的產品, 導致皮膚更易敏感和毛囊發炎:dizzy:
唉, 心情超DOWN, 超低落, 唔想見人怕同人眼神接觸, 超怕照鏡:'(

我親阿姨在荔枝角 營養cafe+運動club 新開張, 邀請我去做運動relex 下 :shutup: 唔好關住自己, 一開始還是拒絕少去, 因為超怕面對人......
但經過一段時間發現大家其實係真心想幫我:loveliness: , 漸漸開解我and鼓勵我出來玩和教返我營養的重要, 其實唔係介口唔食就可以解決問題,
因為我之前身子差(便祕, 胃痛, 月經不順 etc) 吸收唔到營養, :o 再加上長期缺乏某些營養令自己抵抗力差, 抵抗唔到外來污染and修補唔到:(
我既然已經差到無得再差了..... 不如放手一試......

附上的相片係我上2015年8 月時, 未算係我最嚴重的時間, 而另一張係我2016年2月左右, 現在我還是努力改善緊, 始終之前暗瘡咁嚴重留低的紅印係要D時間來淡化and 有D 位置的確係留低了凹凸洞, 但可以恢復到呢個程度已經好好;P而且我而加都不斷好緊:victory:
我曾經經歷過, 我好明白果種無助感:'(想千方百計醫好皮膚, 所以我真心分享and 希望可以幫到有皮膚問題困擾的朋友:)
呢一刻選擇聯唔聯絡我管不到, 但如果當你真的用曬所有方法都唔得, 我希望你可以記得我, 當比個機會我幫你and比個機會自己!!:loveliness:

bello123 發表於 2016-3-30 02:25:29

Take careeee

398373 發表於 2016-4-2 18:42:53

take ccccvv

aska00 發表於 2016-4-4 00:09:01

Take careeeeeee

kaibi1314 發表於 2016-4-8 09:39:37

好跨張
想知醫左幾錢

Sweetcandy 發表於 2016-4-13 15:35:38

Take care

fgme58 發表於 2016-4-18 13:47:32

take careee

sxzxavier 發表於 2016-5-2 03:02:35

ccccccccccccc

blacktomato 發表於 2016-6-1 13:07:35

cccccccccccccc

Lingling0090 發表於 2016-6-9 01:36:52

好左好多:o
頁: [1] 2
查看完整版本: 我的皮膚問題醫返好la~~