kaibi1314 發表於 2014-2-17 17:18:46

難以向男友啟齒的3件事!

有啲事,你好想開口話俾男友知,但驚hurt到佢,又怕佢知道之後會發癲……其實如果你識得一啲說話技巧,揀適當嘅時候開口,情況會比你想像中好得多。

「分手啦!」

幾時講:唔好同佢如常約會、玩完、睇完戲先同佢講,咁做一定令佢晴天霹靂,亦會令佢好憎你。

點講:不妨喺電話度同佢講,避免自己見到佢不知所措嘅表情,佢亦會好過啲,而你直接同坦白嘅態度會令佢更易接受。

心理準備:他可能會講出一啲好難聽甚至踩你嘅說話,唔好放喺心上,佢只不過係維護自己嘅自尊心罷了。

「我有咗!」

幾時講:盡快同佢講,等佢有多啲時間諗清楚應該點,唔拖得!

點講:要開口並唔容易,不過一定要直接話俾佢聽,叫佢坐低,同佢講:「我有重要嘢要話你知,我有咗。」

心理準備:佢可能會有極端嘅情緒反應,可以好激動,但又可能好冷漠,因為佢覺得迷惘,唔知點反應。

「我背住你同第二個dating。」

幾時講:當你哋單對單嘅時候先好講,如果有其他人在場,佢可能會因為面子問題而講出一啲唔應該講或者令佢後悔嘅說話。

點講:如果你嘅目的係想分手,不如直接講分手,方法參考上文「分手啦!」。如果你想挽救呢段感情,最好先問問自己點解你想話佢知呢件事,係內疚?想激佢?無論如何,假如你決定要講,就要表示歉意,「我係一時做錯咗,可唔可以俾次機會我?」

心理準備:佢一定會好嬲,但既然你決定提出,即是將個決定權交俾佢,所以你一定要俾啲時間佢。

bidai 發表於 2014-8-11 12:55:02

LZ辛苦了,支持一下!

bjcars.net

nestse 發表於 2014-8-19 16:27:01

有道理喎...............

mmrlin 發表於 2015-2-7 09:43:32

Thanks for sharing~~!

rong 發表於 2015-4-18 14:50:10

支持一下!

czche 發表於 2015-5-24 23:44:53

seeeeeeeeee

winning1007 發表於 2015-6-16 21:15:49

講得岩R都....

Guezz 發表於 2015-6-26 15:56:49

Cccccccccvvvvv
頁: [1]
查看完整版本: 難以向男友啟齒的3件事!